top of page

SMAAKBOM 4.0 - 100% Veggie

Zo, sinds enkele weken -ik ben de tel kwijt maar ik gok zes!- heb ik hier thuis het kot op z'n kop gezet. Ik kocht namelijk al geringe tijd geen vlees meer, maar nu liet ik weten dat ik het ook niet meer zou klaarmaken. Gedaan, schluss, finito, ik kàp ermee jong! Té veel -of zo bijna alleen maar- dierenleed en onze toekomst wordt bedreigd met een tekort aan alles wat we echt, écht nodig hebben. De keuze om vlees integraal van ons menu te schrappen viel niet bij iedereen in de smaak.. Mensen denken dat de hippie in mezelf nu helemàal loco geworden is, "ziek ofzo?!" en tot overmaat van ramp proberen ze me zelfs te 'bekeren', lol. Maar ik heb voor mezelf gekozen en voor wat ik wil. En dat is dat. Met een kar vol groen op het aanrecht, ik moet zeggen.. Ik dacht -heel kort maar- dat het misschien toch een beetje drastisch was. Puzzelen met verschillende smaken en... Het smaakte niet allemaal, in eerste instantie. Maar deze keer hou ik vol! En maar goed ook want wist-ìk-veel dat groenten zò kunnen smaken! ANYWAY! Deze is te goed om niet te delen, hohohooo! Smaakbom 4.0? Hier komt 'ie!

PS; Maten en hoeveelheden.. Volg je gevoel, dat heb ik ook gedaan, scusa & succes & smakelijk! Ahja! En nog PS; Volgorde; gepofte aardappel, ratatouille, broccoli burgers.

BROCCOLI-QUINOA BURGERS

Wat heb je nodig?

-broccoli in roosjes -kikkererwten

-quinoa

-bicky uitjes

-sesam zaadjes

-broodkruimel/chapelure

-komijn

-cayenne peper

-kurkuma poeder

-bloem

-peper

-zout

-arachide/olijfolie

Hoe ga je te werk?

Verwarm je over voor op 200°.

Verhit een klontje boter in een koekenpan en stoof de broccoli op een matig vuur tot de groenten beet-of eventueel een beetje over-gaar zijn.

Ondertussen kunnen de kikkererwten gespoeld worden en mogen ze -op bakpapier- de oven in. Overgiet ze met wat olijfolie en kruid af met (grof)zout, komijn, kurkuma en cayenne(Ehm, op gevoel, lol).

Kruid de broccoli nu ook af met peper en zout en doe ze in een -glazen- kom.

Kook de quinoa tot deze klaar is om geserveerd te worden, giet het water af en laat rusten/afkoelen. De broccoli kan je nu fijn pureren met een staafmixer.

Als de kikkererwten(doe de smaak-en-druk-test) klaar zijn kunnen deze mee bij de broccoli in de glazen kom, pureer ze manueel met een puree-stamper(?).

Ook de quinoa mag mee in de kom en kan je met een gewone lepel mengen onder het geheel.

Rooster wat sesam zaadjes in de pan en doe ze bij het 'beslag' samen met wat bicky uitjes.

Het geheel goed mengen en bloem toevoegen.

Om het geheel van 'binding' te voorzien, voeg arachide olie toe.

Mensen die niet vegan eten, doen dat met een eitje en voeg ook wat broodkruimel aan het geheel toe.

Flink roeren en eventueel nog extra op smaak brengen met peper en zout. Je beslag is nu klaar en kan de pan in. Doe dit in een combinatie van boter(plantaardig is fijn!) en olijfolie als je fan bent van een krokant korstje(say I DOOO!)

Verhit de koekenpan opnieuw op een matig vuur(7), rol balletjes van je beslag en duw zachtjes plat in de pan. Check-for-flip, flip, bak & klaar is kees!

 

RATATOUILLE ELISA Wat heb je nodig?

-ui -look

-wortelen

-courgette

-tros tomaatjes

-witloof

-broccoli

-groentebouillon

-tomatenpuree

Hoe ga je te werk?

snipper een ui en look fijn, stoof ze in een klontje boter tot ze glazig worden. Nu kan je de courgette in blokjes snijden en toevoegen. Zorg ervoor dat je vuur matig staat en roer regelmatig om, anders gaat de look verbranden & you don't want that.

Schil enkele wortelen en snij in plakjes, was de trostomaatjes en snijd in twee & ook het witloof mag gekuist en gesneden worden(verwijder het hartje om bittere smaken te vermijden). Ook de broccoli mag opnieuw in roosjes en alles kan samen de -halfhoge, allez, ge weet wel hè..- pan in. Kruimel een groente-bouillon-blokje over het geheel, voeg een tikkeltje water toe & doe de deksel op je pan om te laten sudderen.

(vergeet niet om te roe-ren!) Tijd voor wat tomatenpuree dan.. Overdrijven is NIET toegestaan. We willen geen sterke tomatensaus maar een licht gekleurde binding die het geheel sappig en kleurrijk houdt. Volgens mij stond dat hier zeker 30min op het vuur maar proef gerust en bij een "OMG DA'S TE LEKKER!" weet je dat je goed zit!

 

GEPOFTE AARDAPPEL met zure room

Spreekt voor zich!

Kook de aardappel(en) in schil tot ze 'halvegare' zijn en giet af. Schik in een ovenschaal, overgiet met olijfolie en kruid af met (grof)zeetzout. 30 min. in de oven, checken met de vork, dresseren-in-twee, een toef zure room & aan tafel!

ET VOILA

Laat me weten of dat ook zo gòddelijk gelukt is als hier,

dan kan ik beginnen dromen over een veggie kookboek ofzo. Merci om te JA'en op Instagram, te lezen en mee te helpen aan de toekomst van morgen! Groentjes voor groentjes, lèkker!

Bij deze nog een fantastisch nieuwjaar gewenst van ons! Dat het een gezond jaar mag worden. Want dat is de sleutel tot zo ongeveer alles wat je wil. En wat je écht wil.. DAT KAN!

Groentjes!

Elisa & Nico,

Emilia

& Nobu


bottom of page