top of page

SOS wij krijgen een baby!

in 2016, nog toen ik zwanger was van Emilia begon voor Nico en mezelf de zoektocht naar -kort gezegd- alles omtrent baby's en babyspullen. Als je voor het eerst mama/papa gaat worden begint nog voor je kindje er is een nieuw hoofdstuk, en da's best spannend allemaal! Want.. Wordt het een jongen of een meisje en welke kamer zal de babykamer worden, waar komt het bedje en de commode en wat heeft een baby eigenlijk allemaal nòdig?! Over dat laatste kunnen we kort en bondig blijven; Liefde en.. LIEFDE! Maar al de rest dan?! Van kolf tot kleerkast, u leest het hier in onze -"persoonlijke favorieten"- baby-tot peuter gids..

(deel 1)

BASIC INSTINCT

Als ik terugkijk naar deze foto, moet ik spontaan kokhalzen. Niet omdat ik er lelijk uitzag maar omdat zwanger zijn voor mij gelijk stond aan ongeveer de klok rond overgeven en me slecht voelen tot we het 'eerste trimester' gepasseerd waren. Dat resulteerde in -6kg, dan +6kg en nog daarna +17kg. Dus voor alle mama's out there, it wìll pass!

Soit! Vanaf dat je weet dat dat kleintje in je groeit volgde er bij ons bijna instant een 'en nu?'-gevoel. Dus namen we de slimme beslissing om het maar lekker te laten groeien zonder ons af te vragen of we een jongetje of een klein meisje ter wereld zouden brengen. WIT is dan altijd het antwoord!

Zo werd de babykamer een wit paleis en zijn we als gekken rompers met korte en lange mouwen, en ook witte sokjes bij de Zeeman gaan inslaan. Wie denkt dat de Zeeman voor cheap ass motherfuckers is, guess again. Dat klein mensje gaat in de eerste dagen en weken van zijn/haar leven flink moeten aanpassen en zal meer dan waarschijnlijk meermaals per dag vol hangen met K*ts of K*k. Give the kid a break en steek hem die eerste dagen dan ook niet meteen in fancy pakjes met strikken en knoopjes en andere friemels maar ga voor comfort voor je kindje -en jezelf!- en zorg voor genoeg witte rompertjes die je vooraan met pits knopjes kan openen en sluiten. Ze komen uit de paradijselijke -altijd 37 graden- mama oven en moeten dan opeens in koud katoen wennen aan een leven buiten de baarmoeder dus is het niet onbelangrijk een -letterlijk en figuurlijk-warme omgeving te voorzien. Pyjama's met voetjes is éen, maar ook waar je kindje zal slapen mag het gerust een tikkie gezellig zijn.. Wie de natuur wil volgen, legt zijn/haar kindje de eerste weken zelfs gewoon bij zich. Pas hier wel op voor woelige slapers.. Platwalsen is namelijk NIET TOEGESTAAN.

SLAAP KINDJE SLAAP


Of jullie baby binnenkort bij jullie op de kamer zal liggen of meteen in zijn eigen bedje is-wat iedereen ook zegt- een keuze van jullie zelf. Emilia sliep de eerste twee weken bij ons op de kamer en meteen daarna hebben we haar een kamer verder in haar eigen bedje leren slapen en dat ging-halleluja- wonder wel! Voor een mooi en degelijk bed zijn we gaan winkelen bij CHILDHOME. Hier kan je online of in de verschillende winkelpunten in België(en zelfs buiten België!) shoppen voor je kindje. Ben je alleen op zoek naar een bed(of co-sleeper) of ga je liever meteen voor volledige kinderkamers per thema/smaak? Bij Childhome ben je hiervoor zonder twijfel op dé juiste plek!


Emilia slaapt in een Union Marin meegroei bed op de Duo Kokos matras

De Duo Kokos Safe Sleeper matras van Childwood is voorzien van een afneembare hoes. Deze hoes bestaat uit polyester gecombineerd met bamboe garens die van nature heel sterk zijn en permanente antibacteriële eigenschappen hebben. De kern van de matras bestaat uit polyetherschuim, maar dan gecombineerd met een toplaag van kokosvezel. Deze combinatie van materialen zorgt voor een betere luchtcirculatie. De luchtdoorlatendheid van deze matras verhoogt hierdoor en zorgt ook voor meer vochtabsorptie. Door de combinatie van materialen creëren we ook een winter- en zomerzijde. De kokoslaag is de zomerzijde vanwege de ventilerende eigenschappen. Deze matras is 100% milieuvriendelijk.

EXTRA: Ik gaf borstvoeding en ben dat een hele tijd blijven doen(lees: om en bij de 5 maanden). Om het me zo comfortabel mogelijk te maken hebben we de Gliding Chair van Childhome ook in huis gehaald. Het was mijn grote favoriet vanaf dag éen en zelfs vandaag-2 jaar later- lezen of knuffel-schommelen we nog dagelijks voor het slapengaan.

VAN TIET NAAR TUT !

Ben je zwanger en zijn er mensen die wel eens grappen dat je voor twee moet eten, en stiekem geloof je dat ook en eet je daadwerkelijk voor twee? Stop that, right now! Tijdens de 'draagtijd' is het belangrijk dat je gevarieerd en gezond probeert te eten, voor jezelf! In mijn geval bestond dat gezond dieet veeleer uit een pak frieten van de frituur om de misselijkheid de baas te kunnen blijven, maar ik at bijvoorbeeld ook geregeld noten en vette vis om de Omnibionta pilletjes(je weet wel, die vitamientjes die je moet slikken tijdens je zwangerschap- waarvan ik er volgens mij niet éen heb kunnen binnenhouden-) ..eh, die dus! te vervangen.. Vetten zijn essentieel in een dieet en mensen lijken nog steeds niet te begrijpen dat SUIKER de duivel is. Bij deze bent u hiervan dus ook op de hoogte!

Maar wat ik éigenlijk kwijt wil is dat je pas voor twee begint te eten vanaf de eerste dag dat je aan de borstvoeding begint, da's dus vanaf het moment dat je kindje er daadwerkelijk ìs en niet in die laatste weken van je zwangerschap.

Wie beslist om te gaan borstvoeden moet weten dat het ook oké is om hier niet voor te kiezen hè.. Want JA, het is machtig mooi, heerlijk én bijzonder maar ook bijzonder, eh.. Heavy. Tenminste als je volgens mij niet helemaal en puur gemaakt bent om dit voor je kindje te doen. En da's met dank aan de maatschappij waarin we vandaag leven dat we dat stukje puur-zijn onderweg ergens voor een stuk verliezen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig fantastische machines die de natuur een handje helpen om je tijdens die periode wat te verlichten. Want wie de borst geeft kan namelijk geen teller plakken op de hoeveelheid melk die je kindje tijdens de drinkbeurt binnen krijgt. Als je gaat kolven krijg je daar natuurlijk wél meteen zicht op. Ik ben erg dankbaar dat ik Difrax(-en de mensen achter dit merk) heb leren kennen om me in mijn laatste weken van de borstvoeding te helpen om de noden van Emilia te begrijpen.

Door in hoeveelheden te kunnen voeden, vond ik mijn rust. Samen met mijn meisje.. Wikken en wegen en mijn voedingspatroon on demand aanpassen, waarom had ik pas toen aan een kolf gedacht?! (TIP: Kippensoep met flink wat groentjes stengels selder in, zorgen voor veel vitamines en een boost voor je melkproductie)

En weet ook dat -wat men ook beweert- moedermelkantibiotica is voor de weerstand van je kindje. Geen enkele poedermelk zal de samenstelling van borstmelk ooit kunnen evenaren. Dus tenzij je 100% NEEN zegt, is het goed om te weten dat je ook de eerste paar weken zou kunnen borstvoeden.. Dan heeft je kindje zijn/haar belangrijkste (vette) melk òok gehad. Of klink ik nu als zo'n betweter? Go with the flow. Probeer als je twijfelt en volhard als je hart en je mind zeggen dat je dat wil blijven doen. Weet ook dat het de kosten-want een eerste kindje kost wel wat- drukt. Geen flesjes, niets uitkoken, geen poedertjes afwegen, .. Just you and your cub!

OH MY TITS ?!

Tetten.. Borsten, uiers, melkfabriek, tépels?! Mag ik toch even een taboe de wereld uit helpen want borstvoeden in het openbaar is wél oké en tepels hebben we allemaal. Maar je op je gemak voelen op een terras of kort gezegd en plein public met je kindje aan de borst is niet altijd evident daar de mensen rondom ons niet altijd mee zijn met de natuur. Borsten zijn voor je man, om mee te spelen. Daar hang je je kìnd toch niet aan zeker?! En al helemaal niet om te eten! U heeft gelijk, mevrouw. Ik laat haar de komende 60 minuten dan met veel plezier zingen. Want dat kan ze goed, zeker als ze honger heeft. Wat dat betreft; Laat je NOOIT onzeker maken over de mensen rondom je. Of willen zij je kindje groot brengen misschien? Om minder grote ogen te lokken als je je kindje in het openbaar wil borstvoeden, is een aangename "borstvoedings-beehaa" zeker een fijn idee! Zo heb je BH's die je volledig kan open klikken en alsnog je hele borst ontbloten, maar ook heb je dus van die toffe-en comfortabele- modelletjes die alleen de tepel onthullen bij het open klikken. Da's handig! Vergeet dan zeker niet om je bovenkleding een béetje aan dat borstvoeden aan te passen. een blouse met knoopjes vond ik persoonlijk altijd handig en fijn!

Houd daarbij ook rekening met stuwende/lekkende borsten en zorg -altijd en overal- voor borstkompressen om accidentjes in je kledij te voorkomen. Ik was persoonlijk wel fan van de kompressen van het Kruidvat. Klein en dus handig, voldoende absorberend per patch én goedkoop.

Lieve mama

van alle plekken in de wereld die ik nog moet ontdekken ben ik het liefst bij jou

als ik je ruik weet ik dat je bij me bent als ik je voel weet ik dat je bij me bent als ik je hoor weet ik dat je bij me bent als ik je zie weet ik dat je bij me bent Als ik huil wil ik dat je bij me bent

Om je er aan te herinneren, lieve mam.. Dat je alles goed doet! En dat lieve, kleine, beebjes.. Huilen voor zo ongeveer alles. Het is hun enige manier om te communiceren.

Met dank aan

ANITA MATERNITY Childhome Difrax

Heb(ben) je/jullie een kinderwens? Ben je zwanger? Moet je binnenkort bevallen? Is je kindje geboren!? bij LEVENSLICHT kan je 7/7 terecht voor persoonlijke begeleiding!


bottom of page